Skip to content

De interne audit volgens VCA 2017/6.0 - Enkele tips

Wat vraagt de VCA checklist versie 2017/6.0 nu echt?

Vraag 1.5 uit de checklist stelt dat bedrijven minimaal jaarlijks een interne audit moeten uitvoeren om vast te stellen of het VGM-beleid goed is geïmplementeerd en in stand gehouden. Hierbij moeten alle vragen, evenwichtig verdeeld over een periode van drie jaar, aan bod komen. De VGM-functionaris moet actief betrokken worden tijdens de interne audit.

Enkele tips

  • Gebruik een vast format waarin alle vragen van de VCA-checklist aan bod komen. Neem de minimumeisen mee op in dit document.
  • Laat alle vragen jaarlijks aan bod komen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan tijdens de externe audit.
  • Doe de interne audit ruime tijd voordat de externe audit plaats vindt. Zo is er nog voldoende tijd om eventuele werkpunten te verhelpen.
  • Schrijf alle bevindingen uitgebreid op met procedurenummers, formuliernummers en objectieve voorbeelden. Zo kunt u de interne audit als leidraad gebruiken tijdens de externe audit.
  • Maak een uitgebreid actieplan op. Welke tekortkomingen zijn er vastgesteld? Wat gaan we doen om deze te verhelpen? Wie gaat de tekortkomingen verhelpen? Wat is de deadline?
  • Voer de audit niet enkel op kantoor uit. Bezoek enkele werven en stel de werknemers de vragen zoals de auditor deze zou stellen. 

Hulp nodig bij het uitvoeren van een interne audit of vragen? Twijfel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren!

CONTACTEER ONS

We zijn échte mensen hier bij Trinmo.

U wil beroep doen op één van onze diensten? Aarzel dan niet om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Aanvraag versturen

Vul onderstaand formulier in en ontvang snel antwoord.